wtorek, Maja 8, 2018

Maja
08
Maja/08 11:00 - Maja/08 16:00

Hotel Rzymski

Poznań, Al. K. Marcinkowskiego 22

Szparagowa konferencja prasowa

Data wydarzenia: 
wtorek, Maja 8, 2018 - 11:00 do 16:00

Szparagi to jedno z pierwszych warzyw zbieranych wiosną z gruntu. Są cenione za wykwintny smak i bardzo dużą wartość dietetyczną, a od wieków powszechnie uważane są za afrodyzjak. „Szacuje się, że w Polsce produkuje się około 6 tysięcy ton szparagów rocznie i z roku na rok te ilości są większe z uwagi na rosnące zainteresowanie tym warzywem w kraju” - mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. – „Ale liderem w produkcji tego warzywa nadal pozostają Chiny”. A kto spożywa najwięcej szparagów? Dlaczego są takie zdrowe? Co stanowi o ich rosnącej popularności? Na te i wiele innych pytań odpowiemy Państwu podczas SZPARAGOWEJ KONFERENCJI PRASOWEJ, która odbędzie się 8 maja 2018 r. (wtorek) o godz. 11:00 w Hotelu Rzymskim w Poznaniu, Al. K. Marcinkowskiego 22.

 

Podczas konferencji, będzie miało miejsce podpisanie listu intencyjnego w sprawie utworzenia MUZEUM SZPARAGA w Nowym Tomyślu. Zostanie także wręczona statuetka „Srebrnych Szparagów”, a na zakończenie odbędzie się degustacja wykwintnych potraw ze szparagami. Serdecznie zapraszamy!

 

Iwona Cieślik
Rzecznik prasowy UPP